צפו במידע המלא בסרטון המצורף – מדוע עבודה על חיזוק הביטחון העצמי בילדות חשובה כל כך.
למי שמעוניין – מצורף גם סיכום קצר של עיקרי הסרטון:*
כולנו מבינים עד כמה חשוב לטפח ביטחון עצמי בילדות. החוויות שילדים חווים ילוו אותם כל חייהם ויעצבו את אישיותם ואופיים. עם זאת, אם נעמיק ונבחן את ההיבט הנוירולוגי של הנושא, אולי יהיה לנו קל וטבעי יותר לדאוג להעצמת הילד. אף ילד אינו חווה 100% חוויות חיוביות – במיוחד כאשר מדובר בילדים עם הפרעות קשב וריכוז או בעיות התנהגות. אך אם נבין את ההשפעה הנוירולוגית של כל מילה שאנו אומרים לילד, נוכל לאזן את המאזן לטובת חוויות מעצימות ולחזק את הביטחון העצמי שלו.
יצירת ביטחון עצמי בילדות זו הזדמנות של פעם בחיים!
עיצוב הביטחון העצמי בילדות הוא חלון הזדמנויות חד-פעמי. אני זוכרת מקרה מהעבר, כשעבדתי במשרד החינוך. בישיבת מורים התלוננתי על כך שאיני מצליחה לקדם תלמיד מסוים—ילד עם לקויות למידה והפרעות קשב, שגדל גם בבית במצב כלכלי קשה. הרגשתי שכל התקדמות שלי איתו מתבטלת כשהוא חוזר הביתה; כל צעד קדימה מתחלף בחמישה צעדים אחורה.
אך אז אמר לי אחד המורים: "התפקיד שלך הוא להוסיף כמה שיותר חוויות חיוביות למאזניים. הנער שיצא לעולם הוא זה שחווה יותר הצלחות. תוסיפי עוד ועוד חוויות חיוביות, העיקר שהמאזניים ינטו לכיוון החיובי".
כאשר המוח עוד צעיר – בגיל הילדות והבגרות הוא כמו מלט שעדיין לא התייבש, כל מילה נספגת למוח כמו כל חפץ או אפילו טביעת אצבע שיפגוש המלט, כמו המלט הטרי שיש לו פחות יכולת התנגדות כך גם מוח צעיר פחות יכול לסנן פרשנויות לא נעימות למציאות או אמירות לא נעימות שנזרקות מהסביבה.
כאשר אנו גדלים לאחר גיל 20 המוח מעצב את עצמו למשהו יותר יציב. בילדות קל יותר להטמיע בילד כל מה שנבחר להטמיע בו, משום שהנוירונים כאילו מוכנים לקבל אליהם כל הוראה לשינוי – תגידו לילד הוא חכם – המוח שלו יעצב את רשתות הנוירונים במוח בהתאם למחשבה "אני חכם". תגידו לילד "אתה חסר מסוגלות" – הנוירונים במוח יסכימו לזה – פיזית – ברמה הכי מוחשית שיש – המוח ישנה את עצמו ללא שליטה לפי מה שתאמרו לילד ומה שהוא יבחר להאמין בו.
היות ולילד אין עדיין הבנה מה נכון ומה לא נכון – רשתות הנוירונים במוח שלו ייקחו כל אמירה כאמת ובאופן פיזי ישנו את מבנה הקשרים כך שהתחושה שאיתה ילך הילד בעולם תתאים לאמונה שהטמעתם בו.